Castelul Sukosd Bethlen din Racos



Turistii care trec prin centrul comunei Racos, din judetul Brasov, pot descoperi o constructie cu aspect de cetate. Aceasta a fost defapt o resedinta nobiliara si poarta numele acum de Castelul Sükösd-Bethlen, dupa numele unor familii care l-au avut in proprietate, in decursul timpului. Complexul a fost construit, treptat, incepind cu secolul XVII. Fiecare familie de nobili secui care a preluat castelul a mai construit sau a mai modificat cite ceva.

Constructia a dispus de camere de locuit, de o bucatarie, de grajduri, de o Sala a Cavalerilor, de bastioane si de un turn asemanator cu unul de biserica. Castelul a fost afectat de un incendiu in perioada Revolutiei de la 1848 si de cutremurul din 1977. Dupa ce a intrat in patrimoniul comunitatii, destinaţiile sale au fost mereu improprii, adăpostind un sediu de CAP, grajduri, un depozit de grâne sau o staţie de pompieri.

În anii `90 au demarat lucrări de restaurare, care, deocamdata, nu au fost duse până la capăt. Castelul poate fi vizitat gratuit de turisti. Pentru accesul in interior trebuie sunat la un numar de telefon afisat pe poarta. Acoperisurile corpurilor de cladire au fost refacute. Camerele si turnurile pot fi vazute din interior, urcind pe niste scari de scinduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu